Нова cистема нарахування турзбору в готелях

< Назад

Представники турбізнесу і громадських організацій розкритикували нові правила нарахування ставки і умов туристичного збору, який стягується з туристів в готелях, хостелах та інших об’єктах розміщення. Справа в тому, що з початку 2019 року розмір турзбору став розраховуватися, виходячи з мінімальної заробітної плати в Україні, а не від вартості проживання, як раніше. Громадянам України при розміщенні доведеться заплатити до 0.5% від мінімальної заробітної плати (близько 21 гривні) за кожну добу проживання. Ставка для іноземних туристів складе до 5% (тобто в десять разів більше). Така норма прописана в законі «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо поліпшення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», який вступив в силу з першого дня нового 2019 року.

На ключовий спірний момент звернув увагу Президент Національної туристичної організації Іван Ліптуга, який присвятив аналізу змін вельми об’ємний пост в Facebook. На його думку, в законі встановлена ​​цінова дискримінація, адже тепер іноземні громадяни будуть змушені заплатити в рази більший турзбору в порівнянні з українцями. «Пояснювати цю дискримінацію звичайно ж будуть не депутати …, які це придумали і не депутати місцевих рад, які затвердять її, а співробітники служб ресепшн, приймаючи на себе весь справедливо висловлений іноземними туристами негатив», — пише Іван Ліптуга. При цьому він також звертає увагу, що так і залишилося невирішеним механізм контролю за справлянням цього збору. «Турзбору в Україні платять хто як хоче і це більше нагадує добровільні благодійні пожертвування, ніж реально прив’язаний до обсягів продажів податок», — нагадує глава НТО. А на думку виконавчого директора групи компаній «Альбатрос-Тревел» Дмитра Танцюри, інша недоробка закону полягає в тому, що місцеві ради будуть затверджувати розмір турзбору вже після свят, тобто швидше за все в середині місяця, в той час як готелі в період з 1 по 15 січня явно пустувати не будуть. «Турзбору в цей час може стягуватися неправильно, що створить підстави для штрафів», — вважає експерт.

Директор Центру розвитку туризму Володимир Царук в свою чергу звертає увагу на ще одне «яблуко розбрату» — одна і та ж ставка турзбору прописана для всіх засобів розміщення, незалежно від категорії і рівня цін. «Виходить, що однакову плату стягуватимуть як в бюджетних хостелах, так і в елітних готелях. Недорогим об’єктах розміщення, зрозуміло, подібний розклад буде вкрай невигідний, і це аж ніяк не виведе їх із тіні, а навпаки, зажене туди. Від нових правил виграють хіба що дорогі готелі, у яких турзбору раніше був вище, оскільки розраховувався, виходячи з вартості проживання «, — прогнозує наш співрозмовник.